Volapotikka vinyylisoittimelle

Back to luomisen tuska O

Tämä alue lienee sopivin paikka kysyä tätä asiaa, niin laitetaan tänne.

Hankin tuossa E-mu 1616 -äänikortin (CardBus-versio) jossa on suoraan vinyylisoitinta varten RCA-liittimet ja RIAA-etuvahvistin. Vinyyliliitännässä on gain-säätö kiinteä eikä sitä pysty säätämään mistään, mikä johtaa siihen, että kun soittaa maksisinkkuja joissa on luja prässäys, menee signaali muroksi. Laitteen softamikserissä on kyllä mahdollisuus laittaa inputtiin trim-säädin, mutta se näyttää vain limitoivan signaalin annettuun arvoon jolloin tuloksena on äänitys joka klippaa mutta taso on vain alhaisempi.

Asiaa pähkäiltyäni olen miettinyt, että ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi jonkun potikan hankkimisen äänikortin inputin ja levysoittimen väliin, jolla saisi laskettua sisääntulevan signaalin tasoa sille tasolle ettei etuvahvistin klippaa. Tarvetta olisi maksimissaan 10dB pudotukselle.

Kysymys kuuluukin, että osaisiko kukaan sanoa jotain sopivaa stereopotikkaa, johon kolvaamalla RCA-liittimet saisi tuon hoidettua kätevimmin ja joka ei olisi kohtalokas äänenlaatua ajatellen? Potikan arvoakaan en osaa päätellä, että mitä sen pitäisi olla - käytetty äänirasia on Audio Technika AT-95 (https://shop.strato.de/epages/61412864.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61412864/Products/AT95-E)

Katselin että Partcolla olisi mm. tämänlainen potikka: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?products_id=5422 - olisiko tuosta apua vai olenko täysin hakoteillä?

mä laittaisin kyllä mielummin jotkin kiinteät vastukset esim jännitteenjaolla:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electric/voldiv.html

toi partcon potikkakin toimii, mutta audiosovelluksissa pitää olla logaritminen ei lin.(siis koska tehon kaksinkertaistaminen lisää ääntä 3db yms:)

Löysinkin ongelmaan jo muualta ratkaisun, joskin vähän eri tyyppisen. Laitetaan tänne myös siltä varalta jos joku joskus tulevaisuudessa kohtaa saman ongelman ja päätyy tänne Googlen opastamana.

Äänikortin Patchmix DSP -ohjelmasta saa säädettyä inputtien tason, ja kun siihen valitsee professional-moden (+4dBu) ei phono-sisääntulo klippaa kuumimmillakaan prässeillä. Tällöin joutuu sitten nostamaan äänitetysten tasoa n. 8-14dB riippuen vähän levystä, mutta jos äänittää 24-bittisenä ei pitäisi ongelmia tulla äänenlaadun suhteen.

O