Piilotetut kappaleet ja muu salainen materiaali levyillä

Back to musiikki O

Tarttiskin kaivaa cd:t muuttolaatikosta ja katsella miltä kaikilta löytyi jotain piilotettua materiaalia. Muistaakseni omien levyjen seassa on ainakin muutama cd joiden viimeisen raidan jälkeen oli useampi minuutti tyhjää ja raidan lopussa oli joku piilotettu juttu, mutta kun en ole noihin koskenut moneen moneen vuoteen niin...

Katsellaan.

Snap! - The Madman's Return albumin viimosena raitana oli jonkun sämplerin (veikkaisin Akain) formaatissa oleva pienimuotoinen sämple-cd :)

BT:n ESCM-lätyn lopussa tulee suht kauan tyhjää...mutta kun tarpeeksi odottelee niin tulee pätkä Flaming Junea vähän eri soundeilla :)

CD:lla hauska kikka on tunkea raita ennen raitaa 0, eli joutuu siis kelaamaan taaksepain levyn alusta kuullakseen biisin :) samoten hauskaa on laittaa indeksien valiin biiseja, jolloin biisin kuulee vain jos ei skippaile biiseja - joillakin soittimilla jopa kelaaminen skippaa tallaisen raidan.

Tuo 2 rinnakkaista uraa vinyylilla ei oo mikaan kummoinen tekniikka, detroit-labelit ovat harrastaneet moista. mm. UR50 ja mita muuta, on niita jokunen tuol hyllyssa. DJ:n kannalta vaan aika paskaa jos neula sattuu hyppaan jne jne..

Llorcan Newcomer (F Comm) albumin cd versiolla on viimeisen eli 9. raidan jälkeen pitkään tyhjää. Tarpeeksi kun odottelee niin sieltä paljastuu remix-versio albumilla olevasta I Cry-biisistä.

Hyvä levy muuten,suosittelen.

Jori Hulkkosen "Spirits Inside Me" -albumin lopussa oli muistaakseni Summer Daze niminen bonusraita, löytyy kun kelaa Kemi -biisiä loppuunpäin.

itsekkin muistan tuon salabiisi piiloitettu sähkö-levyn keskiön alle, mutta voisin kuvitella sen olevan mahdoton käytännössä. tylsää sinänsä :)

Quote by J-P
itsekkin muistan tuon salabiisi piiloitettu sähkö-levyn keskiön alle, mutta voisin kuvitella sen olevan mahdoton käytännössä. tylsää sinänsä :)


Mutta aika hyvä myyntikikka toi on kanssa. Sitte jossain vaihees, ku tollanen huhu rupee liikkumaan, ni kyllä ihmisillä mielenkiinto herää. Ett ei muutakun seuraavaan Frozen North julkasuun vähän extroja messiin!

edit: ei mitään. toi juttu tulikin jo tossa.

björk : debut
cd:n myöhäisemmässä painoksessa tulee vikan biisin jälkeen tauko
ja sit "play dead" niminen biisi.

the beatles : sgt.pepper
vikana tulee salainen teos joka on tehty koirille.
ts. niin korkeita ääniä että ihmiskorva ei kuule.

soul II soulilla on kuulemma kans tuplaträkki vinyyli.
eli 2 biisiä vierekkäin.

AFX:n Analogue Bubblebath 3:ssa on pari "biisiä" samalla uralla, niin että toinen on vasemmassa ja toinen oikeassa kanavassa.

Pet Shop Boys: Very. Viimeisen kappaleen (Go West) jälkeen tulee muistaakseni muutama minuutti hiljaisuutta, jonka rikkoo Chris Lowen laulama hämärä balladi. Niin ja tämä siis Very/Relentless -tuplapainoksessa. En tiedä levyn normaaliversiosta.

Wikipedia saattaa jeesata myös
http://en.wikipedia.org/wiki/Hidden_track

suomalaisesta rokista ainakin apulannalla taitaa olla monen levyn lopussa piilokamaa.. ja himillä tosiaan greatest love songs levyllä oli 66 raitaa joista viimeisellä oli jotain säätöä :)

useampia noita on, ei vaan nyt muita tule mieleen.

The Orb:in Orblivion -levyllä kanteen on painettu viimeisen raidan kestoksi 0.06 min. Todellisuudessa CD-soitin näyttää pituutta about 10 min, ja tuon 6 sek häröpätkän jälkeen on about 4 min hiljaisuutta, jonka jälkeen alkaa bonusraita.

Satyricon: Rebel Extravaganza cd:ltä löytyy piilobiisi sillä tavalla että kun laittaa levyn soimaan ensimmäisestä kappaleesta ( Tied in Bronze chains ) alkaen ja alkaa soittimella kelamaan sitä 1. biisin kohdalla taaksepäin alkaa se piiloviisu soimaan. Mutta ei taida ihan joka soittimisessa toimii se kikka.

Noita bonus biisejä löytyy aika useista cd levyistä. Ruotsalaisen Svek labelin kokkarilta The Lords Of Svek vol.3 löytyy ainakin lopusta salainen "bonus" biisi. Tämä salainen bonus biisi on noin 10 minuuttia ääniä Tukholman keskustan hälinästä.Plastikmanin "Artifakts BC" albumilla on kanssa jotain sekavaa hälinää albumin lopussa,joka taitaa olla nauhoitettu kyllä jossain Richie Hawtinin huume höyryisellä mökki reissulla eikä sen takia myöskään voida kait virallisesti kunnon biisiksi laskea.

Quote by djsakke
CD:lla hauska kikka on tunkea raita ennen raitaa 0, eli joutuu siis kelaamaan taaksepain levyn alusta kuullakseen biisin :)


Joo, ainakin Queens of stone agen Songs for the deaf albumilta löytyy jotain epämääräistä murinaa n. 1,5 minuuttia kun kelaa alusta taaksepäin

Nine inch nailsin broken-levyltä löytyy 99 kappaletta, joista 1-7 (tms) on oikeita kappaleita ja sitten 98 ja 99 on specialraitoja. tämä siis jossain englantijakelulla tms. muistaakseni u.s. -versiossa ei ole.

samoin jossain nirvanan levyn lopussa tai vikassa biisissä on tyyliin 20minsaa tyhjää ja sitten alkaa borusraita.

jossain teknolevyssähän oli niin, että a-biisi lähti oikeseen suuntaan, mutta 2. biisi tulikin keskiöstä levyn reunaa päin. ei varsinaisesti salabiisi, mutta erikoisuus.

autechren EP7-levyllä on piiloraita heti alussa; ekaa raitaa pitää kelata taaksepäin joku 9min tms. jotta sen saa esiin.

yleisesti ottaen noi levyjen lopussa olevat piiloraidat on aika kuumottavia, jos antaa levyn vaan soida itsekseen, ja sit yhtäkkiä 10min hiljaisuuden jälkeen alkaa kuulua epämääräistä mölinää kaiuttimista :o

Etsin lehtijuttua varten tietoa levyille piilotetusta materiaalista.

90-luvun alussa puhuttiin, että mm. Lumi001-kokoelman ja ÖHM:in Saab 96 ep:n keskiöiden alla olisi salaisia biisejä. Jossain Mikkelin peräkylillä edellisen levyn keskiötarroja yritettiin irroittaa vesihöyryllä, mutta huonoin tuloksin... Biisit jäivät löytymättä ja väite verifoimatta. Mitenkähän on?

Minulla on hämärä mielikuva siitä, että (tekno)levyille on piilotettu kappaleita myös muilla tavoilla. Muistaakseni jossain levyssä oli sellainen systeemi, että kun neulan laittoi yhteen kohtaan, alkoi se kulkea toista (salaista) uraa pitkin. Mikäkähän levy mahtoi olla kyseessä vai olisiko tälläisiä levyjä tehty jopa useampia?

Mitä muuta salaista materiaalia löytyy levyiltä? Joidenkin CD:eiden lopusta löytyy biisejä (Nirvana, HIM...?), Teron levyltä löytyy demo ja Aphex Twinin eräs kappale piirtää ekvalisaattoriin Richard D. Jameksen naaman. Mutta entä muuta? CD:eille saisi varmaankin salaista tietokonedataa tms.

Osaisikohan joku auttaa?

Antti [antti.tietavainen@saunalahti.fi]

O