Linux

Back to yleinen keskustelu O

Pistetäänpäs kun Applelle ja Vistallekin on omansa. Eli Puhetta ja pohdintaa Linuxista.
Tänne voi kertoa mitä jakelua käyttää ja käyttökokemuksia, ongelmia, ratkaisuja, vinkkejä,
mielipiteitä ja mitä tahansa Linuxiin liittyvää.

Itsellä (ainoana käyttiksenä) OpenSuse 10.3. Toiminut aika out of box. Näytönohjain
oli ainut joka toi kunnon haasteita, mutta sekin oli lähinnä oma moka. Linuxissa olen tykännyt
siitä että sen kanssa oppii joka päivä jotain uutta, kaikki on muokattavissa ja ennen kaikkea
on vahvempi tuntuma siihen että hallitsee konettaan. Kaikki on loogista ja kaikelle on syynsä.

OpenWRT (Whiterussian 0.9) pyörii Asuksen reitittimessä :). Lähinnä irkki, webbiservu ja torrentticlientit tuossa pyörii, mutta jakaapa tuo kämpillä tiedostojakin koneiden välillä. Aivan mainio viritelmä :). Eilen tuli tehtyä tar-pakettejakin muutama tuolla, eikä aivan mahdottoman kauan kestä 266MHz suorittimella.

En ole graafisella käyttöliittymällä varustettua linuxia käyttänyt.

Edit: Olen käyttänyt windowsin päältä Qemu -emulaattorilla debianiakin. Lähinnä sen vuoksi koska sillä täytyy crosscompilea ohjelmat tuolle reitittimelle.

Aika erikoista listata kolme eri Ubuntun inkarnaatiota, mutta jättää pois esim. Slackware? Tosin eipä sw nyt varmaan nykyään uudempien käyttäjien suosiossa niin ole.

Omat taustani ovat vuodesta 2000 -> Mandrake, Red Hat, Slackware, Debian, Suse, Knoppix jne (ei aikajärjestyksessä).

Näistä oikeasti OpenSuse 10.2 ollut suurin pettymys. Tuli asennettua duunissa ja kaikki konfigurointi ollut yhtä tuskaa verrattuna aiempiin distroihin. Yritetty tehdä kivaa graafista ja tietokantojen + synkkausten päälle rakennettua konfiguraatiojärjestelmää, mutta kokemus on aika tuskaista verrattuna esim. XP:n konffaukseen. Kunhan tässä ehtii, heitän varmaan Slackwaren takaisin sisään. SW:ssä ei ole erikoisemmin mitään hienoa, mutta sen kanssa tuntui aina että hommat on hallussa kunhan osaa vähän komentorivi / conffifilusäätöjä tehdä. Toinen vaihtoehto olisi ehkä Archlinux.

WM:nä on nyt Susen myötä KDE, joka ei kyllä maistu. Aiemmin ollut aina pienempiä ja helposti konfiguroitavia kuten PekWM, PWM, BlackBox. Seuraavaksi tulee varmaan laitettua FluxBox, sillä projekti on vielä elossa ja seuraa monilta osin em. wm:ien käytänteitä ja tavoitteita niitä parantaen ja ylläpitäen.

[q]niomic, 10.4.2008 11:12:
-clips-
[/q]

Fedoraki puuttuu listasta. kohtalaisen typerähkösti tehty lista :D

[q]sts, 10.4.2008 11:23:
---
niomic, 10.4.2008 11:12:
-clips-

---


Fedoraki puuttuu listasta. kohtalaisen typerähkösti tehty lista :D
[/q]
Kohtalaisen huono näkö sulla :D

[q]Anselmi, 10.4.2008 11:26:
---
sts, 10.4.2008 11:23:
---
niomic, 10.4.2008 11:12:
-clips-

---


Fedoraki puuttuu listasta. kohtalaisen typerähkösti tehty lista :D

---

Kohtalaisen huono näkö sulla :D
[/q]

Kohtalaisen :D Vois laittaa ne rillit päähä eikä pitää niitä tossa pöydällä :D

[q]niomic, 10.4.2008 11:12:
Aika erikoista listata kolme eri Ubuntun inkarnaatiota, mutta jättää pois esim. Slackware?
[/q]
Otin noi lähinnä näppituntumalta sen mukaan mitä peruskäyttäjät saattaisivat käyttää.
Mutta toki voin muuttaa tuon fiksummaksi jos annatte uuden listan siitä mitkä kaikki
tuohon laitetaan.

Listaa hiukan uusittu. Toi Ubuntu vs. Kubuntu on sen takia et kiva nähdä kumpi GNOME vai
KDE työpöytä on enemmän tuossa käyttiksessä suosiossa.

Yay! Vihdoinkin topicci, johon mulla on jotain sanottavaa!

..
..

Nevermind.

Mutta for the record ylläpidän suht montaa serveriä (ja virtuaaliserveriä), joissa pyörii Debian ja työläppärissä on Kubuntu.

Kubuntu on valittu siksi, että ensisijaisesti tykkään KDE:sta (fish KIO-slave <3, softien konsistentti konffattavuus ja riittävän hyvä virtuaalityöpöytien hallinta), haluan hommien toimivan suht out of the box ja sitten kun tarvii jotain erityisempää niin Debian-pohjainen pakettihallinta lämmittää sydäntä.

Gentoolla mentiin pitkään, vaiheessa vaihtu ubuntuun johon puukotin kde:n kun ei kubuntua ollut vielä silloin. Kubuntu siis atm käytössä.

Mun oma mielipide "tunnetuimmista/käytetyimmistä" distroista
(johdannaiset :-merkin oikealla puolella):

Redhat: Fedora, Mandriva, CentOS(?)
Slackware: SUSE
Debian: Ubuntu, Xandros, Knoppix(?)
Gentoo


Noin 7-8 vuotta on tullut käytettyä linuxia palvelinkäytössä ihan harrastemielessä. Omaksi suosikiksi on muodostunut Debian, jonka apt paketinhallinta oli aikoinaan muita distroja edellä. Noin vuosi sitten alkoi linuxin työpöytäkäyttö HTPC:n myötä, jossa aluksi ajelin Debiania. Nyt siinä on pyörinyt Ubuntu, koska Debianin hitaan päivittymisen takia pakettihallinnan ohi asennettujen mediasovellusten kanssa sai tapella jatkuvasti. Suunnitelmissa olisi laittaa joku linux distro läppäriin Windowsin rinnalle, jotta työpöytäkäytöstä tulisi lisäkokemusta. Toistaiseksi mielipide on se, ettei linux sovellu kovinkaan helposti työpöytäkäyttöön. Open office on ominaisuuksiltaan valovuosien päässä MS Officesta. Onneksi Windows emulaattorit ovat kehittyneet.

Eniten mulla on hiertänyt kaikkien Redhat pohjaisten distrojen käyttö. Ne vaan ei tunnu hyville.

Debiania, Ubuntua ja Kubuntua tulee käytettyä päivittäin.

Slackware himassa läppärissä ja Debiani serverinä.

joskus alotin slackwarella kun oli mbnet levyllä se mukana, sitten tuli redhat 5.2 o/ makso 200 markkaa sillo joskus kaupasta!:) ja sitten tuli IT-Linux (suomalainen puketti) jota tuli pari versioo.. käytännössä redhat tais olla sekin. sitten tuli Debian erään antin painostuksesta:D ja ubuntuuu, kubuntuu ja sitten tais käydä gentookin pyörähtämässä mutta ei jaksanut katella sitä kääntämistä. Freebsdkin kävi moikkaamssa.. Suse 10.2 oli kans jopa yheen vaiheeseen windowsssin rinnalla mutta sekin lensi pois..

mutta nyt pelkästään servuss Debian 4 ilman graaffista liittymää. :)

ääni ubuntulle _o/

hyvä ja helppo on, winen kautta pyörii kaikki tarpeelliset windows-softatkin ok. välillä saa ajureita vähän raudalle etsiskellä, mutta oikeita ongelmia ei juurikaan, mitä nyt wlan välillä hyppii silmille

ääni debiilille. ps3:sessa yellowdog (joka on variaatio fedorasta)

Omat kokemukset lähinnä Slackwaresta, Red Hatista, Debianista sekä Kubuntusta.

Duunikoneessa on kubuntu, paras distro omasta mielestä. Kaikki toimii out-of-the-box ja lisäpalikoiden asennus toimii todella hyvin (I *sydän* apt). KDE sopii minulle hyvin ja virtuaalityöpöytien hallinta on todella rok ja pop.

Jouduin vähän aika sitten projektiin, jossa oli pakko käyttää wintoosaa, kun työkaluja ei vain löytynyt linuxille, ja voi mikä helvetti se oli. Koita siinä sitten ilman wintoosan haxorointia hallita 20+ ikkunaa kun sellaisella määrällä tottunut työskentelemään. En ehkä koskaan ole kaivannut linuxia niin paljon kuin ko. projektin aikana.

Nytkin työn alla on koko ajan 2-3 eri projektia plus erinäinen setti support caseja jo julkaistuille tuotteille ja ilman kunnollisia ja toimivia virtuaalisia työtiloja näitä olisi yhtä tuskaa hallita.

En tiedä mitä tekisin ilman kunnon shelliä :-)

Läppärissä käyttänyt Ubuntua jo 1,5-2v ja sitä ennen Fedoraa, jota ennen Redhatia. Musantekokoneessa Ubuntustudio ja sitä ennen Fedora PlanetCCRMA-lisäkilkkeillä.

Ubuntun jälkeen ei tee enää mieli mennä lähellekään Fedoraa, sen verran paremmin kaikki päivitykset ja muut toimivat. Fedoran kanssa aina distroversion vaihto oli yhtä tuskaa ja takuuvarmasti kaikki asennetut ohjelmat särkyivät.

Myös se Ubuntun lähtökohta, että se on peruskäyttäjälle tehty valmis paketti, sanalla sanoen miellyttää *hihu*.

Jeps, ubuntu pörrännyt läppärissä about 2v eikä tee mieli vaihtaa m$ leiviin takaisin. Seuraan myös aktiivisesti kyseisen distron kehitystä. Omaan käyttöön ubuntu riittää vallan mainiosti sen helppokäyttöisyyden takia ja tarvittavat ohjelmat saa asennettua käden käänteessä.

[q]Coleman, 10.4.2008 21:02:

virtualisointisoftia löytyy mukavasti ja
[/q]

Kaatukse kesken postauksen?

Toisessa Ubuntu, toisessa XP

O