Miten Euroon siirtyminen on vaikuttanut talouteesi?
OI niitä aikoja kun baarissa oli vaikee saada tuhlatuksi 200mk.. Nykyään menee helposti 50e
[q]Wert, 27.3.2007 10:31:
Nykyään ei ainakaan itsellä tunnu tuon 20 euron setelin kuluttaminen kovinkaan vaikealta. Tuntuu että se hupenee samaa tahtia kuin markka-aikana 20mk seteli.
[/q]
WORD!
Itse olen niin nuori, ettei markka-aikana ollut vielä omaa taloutta. Sillon ne oli vielä äidin markat mitä kulutettin, mutta jos ennen sai kahvin ja pullan 5mk ja nyt pelkkä kahvi on sen 2e. Kylä se jotain kertoo.
[q]Wert
Töissä oli puhetta aiheesta ja joku mainitsikin että radiossa eräs asiaan perehtynyt henkilö esitti asian niin, ettei hinnat ole noussut vaan inflaatio on vaikuttanut siihen että tuotteet / palvelut ovat tai tuntuvat olevan kalliimpia.
[/q]
Heeh, siis eikö inflaatio tarkoita juuri hintojen nousua? :)
Kyllä mulla on semmonen kutina et euron myötä on hinnatkin noussu aika paljon. Se mikä oli ennen markan, on nyt euron, noin niinku kärjistetysti. Kaupassa ei todellakaan sillä 20 eurolla mitään jättikassia saa ruokaa, mutta mitä muistelen markka-aikana, niin kyllä 120 markalla sai ihan tuhdin säkin yms.
Yhtä hyvin ne ois voinu nousta samalle tasolle vaikka markka olisikin käytössä, tiedä häntä.
Jokatapauksessa kallista on ja kituuttaa saa asuntolaina niskassa ja 1500euroo kuussa käteen jäävällä liksalla.
Mulla toi euroon siirtyminen meni suhteellisen helposti eikä hintojen nousu vaikuttanu hirveesti. Olin nimittäin englannissa opiskelemassa silloin ja siellä kun käytti puntia niin asennoituminen euroon ja sen arvoon ei tuottanu vaikeuksia. Tietysti alussa mietti että huh miten kallista kun koko ajan konvertoi mummoihin. Ajattelutapa rahaasioissa kuitenkin muuttui ja ei miettiny enää markkoja koska niitä ei ollut ja rupesin vaan mittaamaan asioiden arvoa euroissa. Onhan se hirvittävää kun miettii et esim. merkkipaita maksaa 180mk (30e).
Tämä on jännä aihe, sillä olen ottanut omat itsenäistymisaskeleet samoihin aikoihin Eurojen tulemisen kanssa. Tammikuussa 2002 pääsin intistä, muutin pois vanhempien nurkista Tampereelle yhteen tyttöystävän kanssa, aloitin koulun ja aloin maksaa elämiseni.
Lukiosta päästyäni, ennen inttiin menoa tein tehdastyötä noin 10 000 markan kuukausiansioilla. Opiskeluajan pärjäsi suht mukavasti opinto/asumistuella, edellämainitun duunin säästöillä sekä baarikeikkojen lisätienestillä.
Ainoastaan ennen inttiä tehdystä työstä on jäänyt mielikuva, että jotain jäi säästöön - nykyään kaikki mitä tulee, saa myös käytettyä.
Mitä tohon 20e = 100mk mielikuvaan tulee, niin junnuna (markka-aikana) pärjäsi hyvin ravintolaillan pienillä pohjilla sekä 100mk lompakon pohjalla. Siitä rahasta maksoi itsensä vielä ravintolaan sisäänkin. Nykyään saa sen 20e kulumaan pelkästään sisääntuloon sekä ensimmäiseen juomaan.
Summa summarum. Joku on joskus tullut tokaisseeksi: "Kyl rahaa o, mut se o kaik tavaras kii"
Outoo et kahvin kuppihinta nousi aika paljon, vaikka samaan aikaan sen tukkuhinta laski..
Vissiin oli "pientä" pyöristelyä hinnoissa. Tietenkin ylöspäin ja pätee kyl aika pitkälti kaikkeen mitä myydään..
Euroon siirtyminen on vaikuttanu mun talouteen sillai etten vieläkään osaa hahmottaa kunnolla rahan käyttöäni, paitsi että ei sitä voi pelkästään eurojen piikkiin laittaa... Baari-illan aikana mä voin kivittää 100egee taivaan tuuliin, ja sitten viikolla nihkeilen ruokakaupassa rainbow ja pirkkatuotteiden välillä.
Mä muistan sillon ennen euroja kun exän kanssa tehtiin opiskelijaruoka ostoksia, nii ne ostokset oli karvan yli huntin, eurojen tultua siihen ei ihan 20 egee riittänyt.
Mul ei ainakaan riitä palkka mihkään. Kaikki on kallista, ravintolaan hukku viikonloppuna yli 200.
Koko aika ongelmia rahan käytön kanssa ja hinnat eiku nousee vaa joka paikassa, vaikka palkat pysyyki aina samana..
[q]Wert, 27.3.2007 10:31:
Toinen mikä tietysti vaikuttaa autoilijan arkeen on 1,20-(1,50)e/l polttoaineen (bensiini) hinta.
Markka-aikana tuntuisi 7,5mk-9mk litra varsin kovalta.
[/q]
Tuohon bensan hintaan ja sen muutokseen on kyllä aika moni muukin asia viime aikoina vaikuttanut kuin vain euron ilmestyminen...
Musta puolestaan olisi tässä samalla hauska kuulla ihmisten kokemuksia ja mietteitä siitä, tuottaako euron käyttäminen jonkinlaista lisääntynyttä tunnetta "eurooppalaisuudesta", vaan onko se oikeastaan ihan yksi ja sama millä valuutalla ostoksia maksellaan.. (tässä nimittäin teen parhaillaan kandintutkielmaani eurooppalaisesta identiteetistä ja eurosta yhtenä eurooppalaisena symbolina...)
Tuntuu kyl monet yritykset, kaupat, laitokset nosti (tai pyöristi) hintojaan ku siirryttiin euroihin, tuskin monessakaan paikassa hintoja pyöristettiin alaspäin. Muutama esimerkki, (Turussa) bussien kertamaksu tais nousta samantien 2 euroon ja nyt se on jo 2,5 euroa. Bensan hintaa nousee huimaa tahtia, vaikka välillä se laskee vähäks aikaa, mut nytkin se on malkein 1,30e/litra. Eli joo, ei oikein palkka enää riitä kuin ennen.
Tässä vaikuttaa sekin, että eurohintoja, joihin inflaatio on ehtinyt vaikuttaa jo yli viiden vuoden ajan, verrataan aina ja ikuisesti niihin 2001 vuoden lopun markkahintoihin. Kyllä sen markan arvokin olisi viidessä vuodessa jossain määrin tippunut. Nopeasti laskettuna valtiovarainministeriön sivuja apuna käyttäen näyttää siltä, että 2002-2007 inflaatio on ollut yhteensä 6,7%. Euroa edeltävänä aikana inflaatio on ollut ainakin 1998-2001 selvästi suurempi joten näyttää siltä, että euroon siirtyminen on paremminkin hidastanut inflaatiota.
On esitetty, että euro on nostanut ihmisten menoja pienissä asioissa, kuten just niissä kahvikuppien ja bissejen hinnoissa, mutta pienentänyt kuluja suurissa jutuissa, niinkuin asuntolainojen koroissa, inflaation määrässä ja talouden yleisessä vakaudessa.
Voipi olla että olen väärässäkin, mutta tällaisia vaan olen miettinyt. Joku talousasiantuntija saa korjata kun varmaan tietää paremmin.
[q]Wert, 27.3.2007 10:31:
Tässä on jo pitemmän aikaa tullut pohtineeksi tätä Euro-kysymystä, josta taas oli radiossakin juttua. Onko Euron myötä hinnat palveluihin tai tavaroihin nousseet?
Töissä oli puhetta aiheesta ja joku mainitsikin että radiossa eräs asiaan perehtynyt henkilö esitti asian niin, ettei hinnat ole noussut vaan inflaatio on vaikuttanut siihen että tuotteet / palvelut ovat tai tuntuvat olevan kalliimpia. [/q]
Inflaatiohan nakertaa koko ajan rahan arvoa. Toisaalta juuri euroon siirtyminen on monen asiantuntijan myötä hillinnyt inflaatiota, sillä Euroopan keskuspankin ykköstavoitteena on ollut inflaation pitäminen noin 2 % tasolla. Suomella on markka-aikana ollut paljolti huonoa kokemusta nopeammasta inflaatiosta. Eli pysyminen markassa olisi voinut nostaa hintoja enemmänkin.
Tutkimusten mukaan myös hinnat ovat todella pysyneet maltillisella tasolla. Siinä missä kahvikupin, bursa-aterian ja joidenkin palveluiden hinnat ovat monen mielestä nousseet, niin viihde-elektroniikkaa, autoja ym. saa halvalla.
[q]Aihetta varmasti on sivuttu useassakin topikissa mutta toivoisin tänne mietteitä miten teidän mielestä Euro on vaikuttanut.
Omia kokemuksia sen verran että nykyään mm. kuukauden ruokaostoksiin menee kahdelta hengeltä meidän taloudessa noin 400-500e/kk (toinen meistä erikoisruokavaliolla).
Hirveesti ei tuu ylimääräisiä ostettua ja silti tuntuu esim 50e/viikko/hlö niin sillä ei kovin isoa kassia ruokaa irtoa. [/q]
Ite vedän noin 20/vko ruoka-ostokset. Välillä tulee ehkä hemmoteltua itteensä enemmän, mut keskimäärin menee toi summa. Näin opiskelijan mahtavalla 250/kk tuloilla ei enempää pysty joustamaan, mutta tuo on opettanut ainakin syömään taloudellisesti.
[q]Toinen mikä tietysti vaikuttaa autoilijan arkeen on 1,20-(1,50)e/l polttoaineen (bensiini) hinta.
Markka-aikana tuntuisi 7,5mk-9mk litra varsin kovalta. Esimerkkejä on lukuisia.[/q]
Bensiini-esimerkki on hieman huono, niinkuin tuossa ylempänä sanottiin jo. Bensiinin hintaan vaikuttaa vahvasti OPEC:in säännöstely, maailmanpolitiikka ja tuotannon läheisyys.
Tuo kahvikupin hinta on kyllä mielestäni oiva esimerkki tietyllä tuotteella rahastamisesta. Stokkan kahvilassa kuppi kahvia maksaa nykypäivänä varmaan lähemmä kolme euroa. Markoissa tuo lähenis jo paria kymppiä.
[q]Yksi esimerkki mikä tuli vielä mieleen on kun menin ostamaan merkkifarkkuja palkkapäivän kunniaksi. Löytyi kahdet hienot ja jalkaan sopivat housut, toisessa koreili hinta 170e, toisissa 215e. Olisiko moni valmis maksamaan farkuista 1000mk tai enemmän kun muistaa että muutamia vuosia taaksepäin hinta oli noin puolet nykyisestä?[/q]
Merkistä joutuu valitettavasti maksamaan. Monissa farkuissa on aivan järjettömät katteet. Tässä se tosiaan on tyhmä joka maksaa eikä se joka pyytää. Vähän kauppoja kiertämällä kyllä löytyy hyvin istuvat farkut kymmenesosalla mainitsemastasi hinnasta jos vain merkin suhteen on halua joustaa.
[q]Nykyään ei ainakaan itsellä tunnu tuon 20 euron setelin kuluttaminen kovinkaan vaikealta. Tuntuu että se hupenee samaa tahtia kuin markka-aikana 20mk seteli.
En tiedä.. minusta tämä Euroon siirtyminen on tuntunut tähän mennessä vaan siltä että 2500e kk-palkka ei riitä mihinkään.
Ehkä sitä vaan tulee sokeaksi myös sille mitä jo on.
Mites muilla?
[/q]
Kyllä vähemmälläkin selviää. Vaatii vain aika kovaa mielen lujuutta, kun monista houkutuksista joutuu väkisin luopumaan. Kysymys on valinnoista.
edit: pilkunviilailua
[q]Bio, 27.3.2007 11:25:
Tuntuu kyl monet yritykset, kaupat, laitokset nosti (tai pyöristi) hintojaan ku siirryttiin euroihin, tuskin monessakaan paikassa hintoja pyöristettiin alaspäin. Muutama esimerkki, (Turussa) bussien kertamaksu tais nousta samantien 2 euroon ja nyt se on jo 2,5 euroa. Bensan hintaa nousee huimaa tahtia, vaikka välillä se laskee vähäks aikaa, mut nytkin se on malkein 1,30e/litra. Eli joo, ei oikein palkka enää riitä kuin ennen.
[/q]
Juuri euroon siirryttäessä jotkut yrittäjät varmaankin yrittivät hieman rahastaa ihmisiä korottamalla joitain hintoja. Kovin yleistä tämä ei tietääkseni kuitenkaan ollut. Pitkäjänteisesti fiksua tälläinen toiminta ei kuitenkaan ole, mikäli toimitaan ympäristössä jossa terve ja toimiva kilpailu korjaa hinnat. Tosin juuri joukkoliikenteen hintoja on helppo korottaa, koska ala ei ole kovin kilpailtu ja uuden toiminnan aloittaminen vaatii paljon pääomia.
edit: äidinkieli hukas.
[q]Hupsu, 27.3.2007 11:51:
---
Bio, 27.3.2007 11:25:
Tuntuu kyl monet yritykset, kaupat, laitokset nosti (tai pyöristi) hintojaan ku siirryttiin euroihin, tuskin monessakaan paikassa hintoja pyöristettiin alaspäin. Muutama esimerkki, (Turussa) bussien kertamaksu tais nousta samantien 2 euroon ja nyt se on jo 2,5 euroa. Bensan hintaa nousee huimaa tahtia, vaikka välillä se laskee vähäks aikaa, mut nytkin se on malkein 1,30e/litra. Eli joo, ei oikein palkka enää riitä kuin ennen.
---
Juuri euroon siirryttäessä jotkut yrittäjät varmaankin yrittivät hieman rahastaa ihmisiä korottamalla joitain hintoja. Kovin yleistä tämä ei tietääkseni kuitenkaan ollut. Pitkäjänteisesti fiksua tälläinen toiminta ei kuitenkaan ole, mikäli toimitaan ympäristössä jossa terve ja toimiva kilpailu korjaa hinnat. Tosin juuri joukkoliikenteen hintoja on helppo korottaa, koska ala ei ole kovin kilpailtu ja uuden toiminnan aloittaminen vaatii paljon pääomia.
edit: äidinkieli hukas.
[/q]
Mulla ei ainakaan tullu muistaakseni mitään paikkaa vastaan et olisin ihmetelly hintojen putoamista. Jossain paikoissa varmasti pysyttiin samoissa hinnoissa ja sit nää hinnannostajat jäi vain mieleen, josta jäi sit negatiivinen asenne euroon siirtymiseen. Mut hintojen putoamista en oo pahemmin nähnyt, ehkä jossain yksittäisissä palveluissa / tuotteissa.
[q]Bio, 27.3.2007 11:59:
---
Hupsu, 27.3.2007 11:51:
---
Bio, 27.3.2007 11:25:
Tuntuu kyl monet yritykset, kaupat, laitokset nosti (tai pyöristi) hintojaan ku siirryttiin euroihin, tuskin monessakaan paikassa hintoja pyöristettiin alaspäin. Muutama esimerkki, (Turussa) bussien kertamaksu tais nousta samantien 2 euroon ja nyt se on jo 2,5 euroa. Bensan hintaa nousee huimaa tahtia, vaikka välillä se laskee vähäks aikaa, mut nytkin se on malkein 1,30e/litra. Eli joo, ei oikein palkka enää riitä kuin ennen.
---
Juuri euroon siirryttäessä jotkut yrittäjät varmaankin yrittivät hieman rahastaa ihmisiä korottamalla joitain hintoja. Kovin yleistä tämä ei tietääkseni kuitenkaan ollut. Pitkäjänteisesti fiksua tälläinen toiminta ei kuitenkaan ole, mikäli toimitaan ympäristössä jossa terve ja toimiva kilpailu korjaa hinnat. Tosin juuri joukkoliikenteen hintoja on helppo korottaa, koska ala ei ole kovin kilpailtu ja uuden toiminnan aloittaminen vaatii paljon pääomia.
edit: äidinkieli hukas.
---
Mulla ei ainakaan tullu muistaakseni mitään paikkaa vastaan et olisin ihmetelly hintojen putoamista. Jossain paikoissa varmasti pysyttiin samoissa hinnoissa ja sit nää hinnannostajat jäi vain mieleen, josta jäi sit negatiivinen asenne euroon siirtymiseen. Mut hintojen putoamista en oo pahemmin nähnyt, ehkä jossain yksittäisissä palveluissa / tuotteissa.
[/q]
Varmaankin juuri tuon takia monet suomalaiset ajattelevat, että euroon siirtyminen on nostanut kauttaaltaan hintoja roimasti. Hintojen nousu kyllä pistää vihaksi, mutta hintojen laskua ei niin vahvasti rekisteröidä. Moni ei myös ymmärrä ottaa huomioon inflaatiota.
[q]
Omia kokemuksia sen verran että nykyään mm. kuukauden ruokaostoksiin menee kahdelta hengeltä meidän taloudessa noin 400-500e/kk (toinen meistä erikoisruokavaliolla).
Hirveesti ei tuu ylimääräisiä ostettua ja silti tuntuu esim 50e/viikko/hlö niin sillä ei kovin isoa kassia ruokaa irtoa.
[/q]
Joo kyllä euro on selvästi vaikuttanut menoihin. Muistan kun juuri ennen euroihin siirtymistä opiskelijana 100e/ kk ruokaan riitti aivan mainiosti. Nykyään tosiaan uppoaa n.50e/ vko aivan helposti, vaikka ollaan kokeiltu ostaa erikseen ruoat ja ostamaan mahd. halvalla. Itselläni viikon ruokina saattaa olla > riisiä, soijarouhetta, hmp, kasvissosekeittoa ja leivät + päälliset. Enkä siis ole edes mikään kasvissyöjä varsinaisesti, mutta soijarouheella saa saman tehtyä minkä jauhelihallakin ja tulee halvemmaksi. SILTI kauppaan uppoaa aikalailla sama summa*ding*
Sinällään kummastuttaa se että kummallakin on suht hyvä palkka, mutta silti saa joka kuukausi laskea tarkalleen mitä mihinkin laittaa + kumpikaan ei käytetä mitään päihteitä eikä ostella pahemmin ylimääräisiä, ja silti vaan tuntuu ettei oikein koskaan jää mitään käteen.
Ainiin, ton hintojen nousun huomasi myös siinä kun olin aiemmin vaateliikkeessä töissä, jossa markka-aikaan oli 10mk alennuskori niin eurojen myötä siitä tulikin 10e alennuskori ...ja ei muka vaikuttanut mitenkään..*nauru*
[q]Hupsu, 27.3.2007 12:09:
---
Varmaankin juuri tuon takia monet suomalaiset ajattelevat, että euroon siirtyminen on nostanut kauttaaltaan hintoja roimasti. Hintojen nousu kyllä pistää vihaksi, mutta hintojen laskua ei niin vahvasti rekisteröidä. Moni ei myös ymmärrä ottaa huomioon inflaatiota.
[/q]
Näinpä. Sitä tulee vaan ajateltua aina niin että samalla palkalla saa koko ajan vaan vähemmän ja vähemmän.
Palkkoja tuskin koskaan nostetaan siinä määrin missä "hinnat nousevat".
Vähän vaikea sitä on sanoa koska oma tulotaso ja elämäntavat ovat muuttuneet myös.
Mutta kyllä rahaa käyttää selkeästi enemmän ja selkeästi kalliimpiin asioihin. tuskin olisin ostanut kaupasta hetkenmielijohteesta lehteä mikä maksaa 60markkaa, mutta 10euroa ei tunnu niin pahalta tai 9000 markkaa en olisi varmasti maksanut kahdesta cd soittimesta jotka tulee lähinnä satunnaiseen harrastuskäyttöön.
samoin tuskin olisin samalla vilkaisulla kun katson 100000mk autoa niin saattanut tosissaan miettiä 200000mk autoa...
Sit muistan että kun ostin villakangastakin niin se maksoi tasan tuhat markkaa ja se oli ja on edelleen todella hieno. noh, nää farkut mitkä on nyt jalassa maksaa heittämällä enemmän...
omalla kohdalla ainakin talous on täysin kädestä suuhun periaatteella kun ennen oli iso summa aina tilillä vaikka tulot oli pienemmät...eli kyllä vaikutus on ollut suuri.
Tässä on jo pitemmän aikaa tullut pohtineeksi tätä Euro-kysymystä, josta taas oli radiossakin juttua. Onko Euron myötä hinnat palveluihin tai tavaroihin nousseet?
Töissä oli puhetta aiheesta ja joku mainitsikin että radiossa eräs asiaan perehtynyt henkilö esitti asian niin, ettei hinnat ole noussut vaan inflaatio on vaikuttanut siihen että tuotteet / palvelut ovat tai tuntuvat olevan kalliimpia.
Aihetta varmasti on sivuttu useassakin topikissa mutta toivoisin tänne mietteitä miten teidän mielestä Euro on vaikuttanut.
Omia kokemuksia sen verran että nykyään mm. kuukauden ruokaostoksiin menee kahdelta hengeltä meidän taloudessa noin 400-500e/kk (toinen meistä erikoisruokavaliolla).
Hirveesti ei tuu ylimääräisiä ostettua ja silti tuntuu esim 50e/viikko/hlö niin sillä ei kovin isoa kassia ruokaa irtoa.
Toinen mikä tietysti vaikuttaa autoilijan arkeen on 1,20-(1,50)e/l polttoaineen (bensiini) hinta.
Markka-aikana tuntuisi 7,5mk-9mk litra varsin kovalta. Esimerkkejä on lukuisia.
Yksi esimerkki mikä tuli vielä mieleen on kun menin ostamaan merkkifarkkuja palkkapäivän kunniaksi. Löytyi kahdet hienot ja jalkaan sopivat housut, toisessa koreili hinta 170e, toisissa 215e. Olisiko moni valmis maksamaan farkuista 1000mk tai enemmän kun muistaa että muutamia vuosia taaksepäin hinta oli noin puolet nykyisestä?
Nykyään ei ainakaan itsellä tunnu tuon 20 euron setelin kuluttaminen kovinkaan vaikealta. Tuntuu että se hupenee samaa tahtia kuin markka-aikana 20mk seteli.
En tiedä.. minusta tämä Euroon siirtyminen on tuntunut tähän mennessä vaan siltä että 2500e kk-palkka ei riitä mihinkään.
Ehkä sitä vaan tulee sokeaksi myös sille mitä jo on.
Mites muilla?