Ulkoiset äänikortit / audio-interfacet

Back to luomisen tuska O

Piakkoin tulee eteen äänikortin osto läppärille, joten kysyisinkin arvon audiotekkiläisiltä kokemuksia & suosituksia ulkoisista äänikorteista, mieluiten firewirenä mutta USB:kin käy (vai käykö? jotenkin oon vaan sellasessa ihmeellisessä tunnetilassa että noi usbi-hässäkät on aina vähän epävarmempia systeemejä kuin firewiret). MAC-ajurit olis kans hyvä olla..

Ensiksi katsoin tietty M-Audion purkkeja, mutta niissä on ikävästi enemmän outputteja kuin inputteja.. Esim 410:n 2 sisään ja 8 ulos tuntuu vähän typerältä kun ei ole mikään rokkiheebo ;) Tällä hetkellä monelle inputille ei oo tarvetta, mutta vähintään neljä olis kiva olla ainakin alkuunsa.

Terratecillä olis näköjään ihan helvetin halpa Phase 88 firewire-interface, vähän kyllä epäilyttää kys. valmistajan maine paskan suoltajana.. Tietääkö kukaan sanoa tuosta tuotteesta mitään?

M-Audion kortteja voi vaan lämpimästi suositella.... Yksinkertaisia, kestäviä, toimivia... Toistaiseksi hyvin positiivinen vaikutelma kyseisestä firmasta joten voisin varauksella suositella kaikkia niitä kortteja, eli valitse itsellesi vaan sopivin vaihtoehto...


USB 2 sen myöden myös nopeus kasvoi mutta itsellänäikin on mielikuva et Firewire (huom 2nen!) on luotettavamppi/nopeamppi.

usb2:ssa on tosiaan enemmän kaistaa joka mahdollistaa sen useemman kuin parit-muutamat raidat suuntaan ja toiseen... mutta se on silti vaan usb1.1:n nopeempi versio.

usb1.1:stä taas ei oo suunniteltu alunperinkään reaaliaikasen datan tasaseen siirtoon ja usb:n siirtoprotokolla ei ookaan paras mahollinen vaihtoehto esim äänimokkuloiden toteutukseen... tosi matalat latenssit lienee työn ja tuskan takana ellei vaan unelmana jossain taivaanrannassa. laadukkaita usb-bokseja on kyllä kaikesta tästä huolimatta, niillä ei vaan ehkä päästä niin minimaalisiin latensseihin ja käytön varmuus vähän pelottaa ainakin mua.

firewire/iee1394:n suunnittelijat taas on miettineet vähän enemmän juuri tota puolta asiasta jonka takia se on teknisesti kyllä parempi ratkasu kuin usb... mikä ei kyllä tarkoita että sitä käyttävät laitteet ois järjestään parempia, kyllä se huono ajurikoodi ja kädettömyys näkyy missä tahansa :D

noita järkevän hintasia vähän keveempiä firewire-ratkaisujakin näyttää nyt olevan tulossa / tulleen myyntiin. m-audion fw410/fwaudiophile/fwsolo, egosysin quatafire, edirolin fa-mikäolikaan, presonuksen firebox, terratecin fw-phaset... echoltakin pitäs olla tulossa fw-mallit ihan lähiaikoina.

kämppiksellä on juurikin toi fw410 joka tuntuu toimivan ihan okei ja jota saa nykyään jo alle 400e hintoihin. hämää kyllä toi 2 yhtäaikaista analogista inputtia, siks en oo ite ostanut moista. tosta m-audion fw-sarjan ajureista ja toiminnasta on ollu kyl paljon valitustakin et parempi googlailla tms ennenkuin menee ostamaan. ilmeisesti joillain toimii mainiosti, joillain ei.

itse odotan tässä taas ainakin tota fireboxia jonka pitäs tän kuun aikana ilmestyä. samantyyliset speksit ja sama hintaluokka ku fw410:llä mutta kaks presonuksen mikkietusta (jotka lienee parempia kuin fw410:n vastaavat) ja mahis käyttää niitä ja takapaneelin kahta lineinputtia samaan aikaan. jos vaikka sais ostettuakin viimein.

ei oo tosta phase88-fw-mallista varmaan kovin monel kokemuksia kun käsittääkseni se fw-optio on vasta tulossa/tullut just myyntiin. mut eikai terratec sentään paskan suoltaja ole? mulla ei itselläni oo ollut yhtä ainotta niiden tuotetta ikinä käytössä mutta oon ymmärtänyt että noi uudemmat terratecit ois ihan päteviä (taitaa olla samat ad/da:t kuin m-audion delta-sarjassa) ja ajuritkin kunnossa... mene ja tiedä sit.

Hei tuo edirol vaikuttais kyllä speksi/hinta -suhteeltaan järkevimmältä mun tarpeisiin, hintakin on vielä nippanappa kestettävissä (t-kaupassa about saman hintainen kuin se phase 88 FW).. Turhat digitaalilähdöt yms auxit jätetty pois ja keskitytty konemuusikon kannalta olennaiseen eli tarpeeksi inputteja ;)

Joo tosta terratecin laadusta en mitään omakohtaista tiedä, ihan täysin oman mielikuvani vain ilmaisin lafkasta. Voihan se olla tosiaan että ovat petranneet, aikaisemmin vain muistan rutinoita terratecin tuotteista kuulleeni :)

Tascamin ja Frontier Design Groupin yhteistyön tuloksena on syntynyt paljon kehuja kerännyt FW-1884 -audio/midi-interfacen ja control surfacen yhdistelmä. On muuten helevetin iso ja suht kallis (1400e).

Vaan eipä hätää, tulollaan ovat FW-1804 (räkkiversio) ja FW-1082 (kutistettu ja riisuttu 1884).

Räkkiversio tulee myyntiin joskus tammikuussa. 8 sisään, 4 preamppia, ADAT, 2/4 midi i/o, yms.. mutta vaan 2 audio-outputtia, joten surround-hommat voi unohtaa. 1082 on näppärän näköinen, mutta liitäntöjä karsittu eikä laajennusmahdollisuutta.

Jotenkin nää Tascamin uudet vehkeet viehättää. Ominaisuuksia on enemmän kuin muilla ja hinnat kuitenkin ihan aisoissa. Muuntimien laadusta ei ole pahaa sanaa tullut vastaan, mutta sekin pitäisi itse päästä omin korvin todistamaan. Muutamaan otteeseen tullut mittailtua pöytää ja kaavailtua, että mitenkäs toi 1884 siihen mahtuis ;) Ajurit on intternetin mukaan vakaat ja latenssit yhtä pienet kuin muillakin.

Motu:lta tulee muuten uus fw-mötikkä, Traveller. 828:a pienempi ja nimensä mukaisesti kai mukana roudailtavaksi tarkoitettu. Muuntimia päivitetty 192kHz-tarkkuuteen ja etusia laitettu pari lisää. (Tuskinpa paljon hyödyttää konemuusikoita.) Hitusen 828:a kalliimpi - saa nähdä mitä käy 828:en hinnoille kun toi tulee kauppoihin.

Nimim. "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL_en_enää_ikinä_kiduta_itseäni_hankkimalla_halpaa_äänikorttia_jonka_ajurit_bugaa"

Quote by OSC8

Joo tosta terratecin laadusta en mitään omakohtaista tiedä, ihan täysin oman mielikuvani vain ilmaisin lafkasta. Voihan se olla tosiaan että ovat petranneet, aikaisemmin vain muistan rutinoita terratecin tuotteista kuulleeni :)


Heh.. Vähän hämmästyin kun luin että Terratec paskan suoltaja. Terratec kuitenkin valmisti hyviä dsp-äänikorttihässäköitä jokunen vuosi sitten(joihin sai mm. Waldorfin MicroWaven!) ja toi ensimmäiset 24/96 kortit markkinoille. Muutenkin just tosi musan teko painotteinen linja ollut aina niiden tuotteissa. Hyvänä esimerkkinä se että tuo fw88 on just fw88 eikä fw28 mikä tuntuis olevan tän hetken suosituin formaatti(2 sisään, 8 ulos; perus hifihepuille monikanavaulostulo leffojen katselua varten..).
Sun mielikuvas Terratecista on selkeesti saanut kolhuja VIAn takia :hah: No joo.. ei siitä sen enempää.

Hyvä topikki kyllä kun just itseäkin kiinnostaa nää "äänikortti läppäriin" jutut ja niistä on varsin niukasti mitään kunnon infoa. Ja kun ite henkilökohtasesti tietää sen helvetin mitä USB laitteiden käyttö joskus voi olla niin enemmän kun hyvä että saa jotain oikeita käyttökokemuskertomuksia niistä.

--- Että onkohan kellään siis oikeasti käytössä tommosta!!!? :happyroll:


Omat epäilykset on niin suuret tota teknologiaa kohtaan(kiitos Micro$oft) että en uskaltais mennä semmosta hankkimaan.


t. nimim. "usb-midiboksi laukkaa & usb-muisti jumittaa koneen tiedonsiirron ajaks & usb-adsl-purkki jumittaa koneen satunnaisesti"

ps. Mut Terratecin äänikortin kanssa ei ole ollut koskaan mitään ongelmaa.. mut se onki PCI! ;)


edit: Ainiin ja piti vielä se sanoa että musta yleensä Edirolin(tai Rolandin) tuotteet on ollut tosi huonolaatusia... Mut enpä mene sanomaan niitten usb-äänikorteista kyllä mitään.

Joo, usb:hen en koskis tikullakaan ihan vain varmuuden vuoksi, edes usb2:seen. Mun pitäis ehkä saada joku firewire-kortti mäkkiin tai ostaa erillinen muunninboksi tohon RME 9632:een. Pitäis saada siis sisääntuloja enemmän. Ennen mulla oli pc:ssä tolle rme:lle se adat-kortti, mutta möin sen pois, kun ei se mahdu enää kun g5:ssa on vain 3 korttipaikkaa ja kaikki on jo nyt varattuja. RME:n hyvistä ajureista en haluaisi luopua, mutta jos joku firewire-hässäkkä toimisi hyvin, niin voisi miettiä. Motun 828 mk2 on ollut mielessä, mutta olisi hyvä, jos ei tartteis ihan tonnia siihen sijoittaa. Tuo Edirol on hinnaltaan aika mielenkiintoinen kyllä. Voisi melkein pistää tuon samsonin c-controlin menemään jos ton hommais. Pitäis vaan saada tietoa, miten se toimii osx:ssä.

Ja tosiaan toi suuntaus, että pistetään 2 sisääntuloa ja 8 ulostuloa on ihan perseestä. Ei voi tajuta mitä suunnittelijoiden päässä liikkuu, kaikkiko on hommaamassa kauheat kotiteatterit, luulisi, että m-audiokin tajuaisi, että suurin osa noidenkorttien käyttäjistä on ihan jotain muita kuin kotiteatteri-virittelijöitä. Tosin voinhan olla väärässäkin.

Quote by Tuppu_
Mun pitäis ehkä saada joku firewire-kortti mäkkiin tai ostaa erillinen muunninboksi tohon RME 9632:een. Pitäis saada siis sisääntuloja enemmän. Ennen mulla oli pc:ssä tolle rme:lle se adat-kortti, mutta möin sen pois, kun ei se mahdu enää kun g5:ssa on vain 3 korttipaikkaa ja kaikki on jo nyt varattuja.


Eiks joku adat-i/o-boksi hoida ton ongelman? Esim. behringerin ~200e laite, jossa 8x8 (joo-o, korvamerkitty, mutta internetti kertoi että se on ihan toimiva vehje). Muistaakseni SOS on myös sitä kehunut.

M-Audiosta vielä -> nyt kun Avidilla on tallissaan sekä Digidesign että M-audio, niin ei kai niiden samoista asiakkaista kannata taistella. M-Audiolta ei siis jatkossakaan kannata odottaa mitään, mikä edes hipaisisi ominaisuuksiltaan digidesignin vehjeksiä. En tiedä mutta arvailen ;)

Miten muuten on tollasen ulkoisen usb äänikortin irroittamisen laita, eli voiko sen usb:n vaivatta repäistä irti koneesta ilman että kaikki asetukset häviää tai tulee muita onkelmii? Eli jos irroittaa ja laittaa takas nii toimiiko taas niinkun ennekin?

Quote by bluf
Miten muuten on tollasen ulkoisen usb äänikortin irroittamisen laita, eli voiko sen usb:n vaivatta repäistä irti koneesta ilman että kaikki asetukset häviää tai tulee muita onkelmii? Eli jos irroittaa ja laittaa takas nii toimiiko taas niinkun ennekin?



Juu toimii. Sen jälkeen ku olet asentanut äänikortin driverit asetukset tallentuvat "ajurille" eli mukaan tulevaan softaan.... Sekä tietysti myös musiikkiohjelma mitä käytät muistaa asetukset ulkoa riippumatta onko kortti kiinni vai ei.

Quote by gerry
Juu toimii. Sen jälkeen ku olet asentanut äänikortin driverit asetukset tallentuvat "ajurille" eli mukaan tulevaan softaan.... Sekä tietysti myös musiikkiohjelma mitä käytät muistaa asetukset ulkoa riippumatta onko kortti kiinni vai ei.


Kiitos siitä!

Quote by bluf
Quote by gerry
Juu toimii. Sen jälkeen ku olet asentanut äänikortin driverit asetukset tallentuvat "ajurille" eli mukaan tulevaan softaan.... Sekä tietysti myös musiikkiohjelma mitä käytät muistaa asetukset ulkoa riippumatta onko kortti kiinni vai ei.


Kiitos siitä!


Ainiin.... unohdin vielä mainita et usb boxeja käyttäessä on aina muistettava kytkeä laite samaan usb väylään....


Nimittäin jos kytket sen irroituksen jälkeen toiseen usb väylään kone kysyy taas ajureita eikä tunnista korttia/asetuksia.

Eli siis samaan reikään ;)

Quote by Jusu
Eiks joku adat-i/o-boksi hoida ton ongelman? Esim. behringerin ~200e laite, jossa 8x8 (joo-o, korvamerkitty, mutta internetti kertoi että se on ihan toimiva vehje). Muistaakseni SOS on myös sitä kehunut.


Joo, no sekin kävi mielessä, mutta olisi vähän sama ku hinais mersulla ladaa, jos ton kytkis rme:hen :D :hah: , eli vaikka sosissa tykkäisivät, niin en ehkä behringeriä kuitenkaan ostais. Tällä hetkellä näyttäis siltä, että kallistuu tonne motun suuntaan valinta. :happyroll:

[avautuminen]
Älkää muuten koskeko pitkällä tikullakaan Behringerin BCA2000 usbi audio interfaceen. Minä tein sen erehdyksen... Pakkailen tässä juuri pakettia takaisin lähetettäväksi. :) Kahdessa eri läppärissä kokeiltuna se jätti tietokoneen totaalisesti jumiin. Asentui aluksi ihan kiltisti ja kaikki näytti olevan ok, mutta ihan missä tahansa ohjelmassa BCA:n valitseminen käyttöön aiheutti koneen kaatumisen ja rebootin. Viiminen tikki oli kun koitin laitetta erääseen pöytäkoneeseen. Homma pelitti muuten ihan kiltisti, mutta rajoitetulla nopeudella, se ei tunnistanut usbia 2.0:ksi. Lisäksi se kytki tietokoneeseen liitetyn midikeyboardin koskettimisto-osion pois päältä. Nupit lähetti kyllä dataa, mutta kiippari ei inahtanukkaan. Musisointi on hiukka hankalaa, kun joutuu kytkemään äänikortin pois päältä siksi aikaa kun soittaa melodiaa sisään ja käynnistämään taas kuuntelun ajaksi. :D

Ja kaikki "Mitäs ostit Behringerin!" ja "minähän sanoin.." jutut on jo kuultu kavereilta, että elkää lyökö lyötyä. ;)

[/avautuminen]

Nyt vaan pitäis keksiä joku toinen laite tilalle... M-Audion fw410 oli kiikarissa, mutta joku perkule meni ja nappasi HeMussa halvalla myynnissä olleen bulkkiversion nenun edestä. Tunnustakaa! ;) Yks mietintämyssyn alla ollut laite on Edirol UA-25. Kertokaapa jos jollain on omakohtaista kokemusta siitä. Hintaero M-Audio 459,- vs. Edirol 233,- painaa tässä jonkusen verran... Muitakin saa ehdottaa.. Oleellisia juttuja kortissa on jonkinsortin mikki/skitta sisään, linja-sisään, ja optinen digisisäänmeno. Outit on plussaa. ;)

---
edit pari tuntia myöhemmin: noin, sinne mätkähti behringer takaisin postiin, eli sanokaa mieluummin jotain hyvää tosta Edirolista... ;)

Quote by RA

Ja kaikki "Mitäs ostit Behringerin!" ja "minähän sanoin.." jutut on jo kuultu kavereilta, että elkää lyökö lyötyä. ;)


Mä ajattelin sanoo "Mitäs ostit USB-vehkeen", mut jätän sanomatta..
Vaikka Behringerillä:llä on vähän B-laatua vehkeet joskus niin en aatellut että noin kauheita puutteita kuitenkaan olis. Voi olla että se syö sitten niin paljon virtaa siitä USB:stä ettei läppäri jaksa syöttää tai ettei riitä kiipparille siinä pöytäkonesetupissa. Oli kuinka tahansa niin aika :mad: :angry:

Musta USB ei kelpaa muuhun kun pienten muistikorttejen ja mp3-soittimien yms vähemmän taimauskriittisten juttujen hoitoon, mut toi ei siltä osalta tainnut kuitenkaan temppuilla? Mielessä on parikertaa käynyt että josko jotain usb2:sta uskaltais joskus hommata(kovo tai kontrollerimatskua siis lähinnä). Ykkösessä ei toimi kyllä mikään hyvin, mut oon toiveikas ton kakkosen suhteen. Tai sit vaan suoraan pro-puolelle, eli firewire juttuihin. Vois päivittää sbLiven Audigyyn niin sais senkin portin koneeseen :hah:

blingbling, E-mu valloittaa läppäri/ulkoinen äänikorttimarkkinat cardbus-väyläisellä 1616m-äänikortilla.

Quote by whuf.
Vois päivittää sbLiven Audigyyn niin sais senkin portin koneeseen :hah:


Osta multa halvalla pois? :D
Jäi moinen toimettomana hyllylle, kun vaihdoin pöytäkoneesta läppäriin.

Toivotaan nyt ettei tuota Edirolia tarvi enää lähetellä takas...

yo

onko kokemuksia m-audion audiophile 24/96 usb versiosta??
onko laatu samaa kun korttimallissa.. entäs latenssit?

kiitos jo etukäteen

moi

ostin m-audion firewire audiophilen ja ääni ratisee kauheesti..

latensseja olen ruukannut maksimiin mutta ei auta..
helsingin musiikin myyjä ainakin väitti että ristiriitoja emon äänipiirin kanssa ei pitäisi tulla
eli pitäiskö emon äänipiiri disabloida vai onkohan laite rikki?

Quote by hardikaveri
eli pitäiskö emon äänipiiri disabloida vai onkohan laite rikki?


No koita nyt ainakin, ei se ihan luontevalta ratkaisulta tuntuisi että ois monta äänikortti yhtä aikaa käytössä, varsinkin jos toinen niistä on "oikee" äänikortti ja toinen vaan joku integroitu juttu.

Tee 2 eri laitteistoprofiilia, toinen integroidulle ja toinen firewirekortille. Sit testaa.

O