aloittelijan kysymyksiä miksauksesta ja miksausohjelmista

Back to luomisen tuska O

1. Mikä miksausohjelma täyttäisi seuraavat kriteerit?

a) ohjelmalla on helppo leikata (Lue: ettei muisti lopu) isostakin miksauksesta pieni pala (joka pienen hiomisen jälkeen liitetään sitte myöhemmin miksaukseen)

b) miksauksen basson tasoitus eli tuhnubassot tai liian pienet bassot kuntoon? Mielellään mahdollisimman helposti...

c) biitin tasaus eli ei tarte ite ettiä kohtaa jossa kappaleet yhdistyvät luontevasti

d) onko muita ehdottoman hyödyllisiä toimintoja mitä ohjelmasta kannattaisi löytyä? Jotain perusniksejä tms. jotka ois helppo toteuttaa täysin aloittelijalta..

2. Voiko miksauksessa yhdistellä ihan eri kbs-tasoisia mp3:sia, kunhan formaatti on sama eli mp3?

3. Pystyykö waveja yhdistämään mp3:siin?

Kiitos etukäteen vastauksista.

Nuo em. toiminnot hoituu esim. Sonic Foundryn SoundForgella tai sitten Cool Edit Pro:lla. Molemmat softat eivät kylläkään ole mitenkään ilmaisia, vaan kirpaisevat lompakkoa kyllä.

No myönnettäköön että käytän kyllä itsekkin em. softista "testiversioita" joita netistä kyllä löytyy ;)

b) bassoja voi yrittää paikkailla/korjata EQ:lla (löytyvät suoraan ohjelmista, myös plugareita on) tai yrittää tuoda puuttuvaa lisää esim. jollain MaxxBass -psykoakustiikkaplugarilla.

2) yleisesti ottaen nämä äänenkäsittelysoftat eivät käsittele ääntä suoranaisesti mp3 -muodossa. Ne toimivat pikemminkin niin että mp3 tiedosto avataan ensin .wav -muotoon, jonka jälkeen sitä voidaan muokata vapaasti. Kun muokkaukset on tehty, tallennetaan tiedostot uudestaan mp3-muotoon. Alkuperäisellä kbps-tasolla ei siten ole merkitystä.

Jos joku tietää toisin toimivia ohjelmia (eli suoraan mp3-muodossa toimivia), päivittäkää ihmeessä tietoni aiheesta.

3) kyllä, koska ohjelmat toimivat niinkuin edellä kerroin.

Loppuun vielä, mp3 on pakattu tiedostomuoto. Se siis huonontaa äänenlaatua. Kun .wav on kerran pakattu mp3:ksi, se on pysyvästi "huonontunut". Jokainen uudelleenpakkaus (esim. mp3 -> wav -> mp3) huonontaa ääntä lisää. Kannattaa siis aina kun mahdollista siirtää mp3-pakkaus mahdollisimman myöhäiseen vaiheeseen.


edit: täsmentelyy. Niin ja tervetuloo plattarille, OuluMix :)

Quote by OuluMix


c) biitin tasaus eli ei tarte ite ettiä kohtaa jossa kappaleet yhdistyvät luontevasti


Joo nuo triipin mainitsemat softat on aika mainioita itse
äänitiedoston muokkaamiseen, mutta jos beatmatchailua
ajattelit, tarvitisit myös varmaan jonku DJ-softan tyyliin
traktor...itse en ole moisia edes kokeillut, mut infoa löytyy
tuosta -> http://www.platinum.ac/forums/showthread.php?s=&threadid=4189

Tosin enpä usko että sekään sitä (musiikillisesti) luontevaa
kohtaa sulle itsestään löytää...ei ole ilmaisia lounaita:D

"yleisesti ottaen nämä äänenkäsittelysoftat eivät käsittele ääntä suoranaisesti mp3 -muodossa. Ne toimivat pikemminkin niin että mp3 tiedosto avataan ensin .wav -muotoon, jonka jälkeen sitä voidaan muokata vapaasti. Kun muokkaukset on tehty, tallennetaan tiedostot uudestaan mp3-muotoon."

Eli siis kaikki miksausohjelmat vaativat ämppärin muuttamista ensin waviksi? Entä jos en haluakaan käsitellä ääntä, vaan pelkästään yhdistää biisit (ns. miksaus ilman miksausta); huononeeko ääni tällöinkin?

"Jokainen uudelleenpakkaus (esim. mp3 -> wav -> mp3) huonontaa ääntä lisää."

Huononeeko ääni ainoastaan vaiheessa, jossa wav muutetaan takaisin mp3:ksi vai myös mun eka vaiheessa eli ämppäristä wav-muotoon muunnettuna?

Huononeeko äänenlaatu jo selvästi kuultaviin eroihin kun suurin osa mun miksauksista tulee koostumaan 190kbs mp3:sista?

Tuo beatmatchailu on loppujen lopuksi varmaan helpohko itekin ettiä vai viekö se paljon aikaa?

Päätarkotus olis että leikkaisin ekaksi mp3:t lyhyemmiksi ja sitten miksaisin ne vain mahdollisimman hyvin natsaamaan biiteiltään.. tossa on varmaan jo tarpeeksi ku miksaa ensimmäisen miksauksensa koskaan. :)

Mikä plugari on? Onko EQ joku tasapainottaja?

"täsmentelyy. Niin ja tervetuloo plattarille, OuluMix"

Kiitän! Toivottavasti joku päivä miksauksiani löytyy täältäkin. Hirveä kasa huolella valittuja trance-biisejä on jo kovalevyllä odottamassa pääsyä miksaukseeni! :)

Quote by OuluMix

Eli siis kaikki miksausohjelmat vaativat ämppärin muuttamista ensin waviksi? Entä jos en haluakaan käsitellä ääntä, vaan pelkästään yhdistää biisit (ns. miksaus ilman miksausta); huononeeko ääni tällöinkin?


Esim. Kilobitin mainitsema Traktor pystyy miksaamaan suoraan mp3:ia (myös wav-tiedostoja). Traktor on siis DJ-ohjelma, jolla voi yhdistellä eri kappaleista miksauksen.

Huononeeko ääni ainoastaan vaiheessa, jossa wav muutetaan takaisin mp3:ksi vai myös mun eka vaiheessa eli ämppäristä wav-muotoon muunnettuna?

Huononeeko äänenlaatu jo selvästi kuultaviin eroihin kun suurin osa mun miksauksista tulee koostumaan 190kbs mp3:sista?


Täytyy muistaa että alkuperäinenkin mp3 on tehty wav-tiedostosta. Eli "eka vaihe" ei ole ämppäristä waviks, vaan se kun joku pakkaa wav-tiedoston -> mp3, ja tässä vaiheessa laatu heikkenee koska mp3-pakkaus poistaa osan datasta.
Sokkotesteissä on todettu että 256kbps laatuinen mp3 vastaa äänenlaadultaan cd:tä, mutta usein 192 riittää hyvin.

Päätarkotus olis että leikkaisin ekaksi mp3:t lyhyemmiksi ja sitten miksaisin ne vain mahdollisimman hyvin natsaamaan biiteiltään..

Mikä plugari on? Onko EQ joku tasapainottaja?


Jos haluat vain miksata eri biisejä yhteen, ei tarvitse niitä erikseen leikellä lyhyemmiksi. Kaikissa "dj-ohjelmissa" voi säätää mistä kohtaa biisi alkaa ja mihin sen lopettaa.

Plugari (eng. Plugin) on pieni ohjelma, joka yleensä toimii toisen isomman ohjelman sisällä ja suorittaa vain yhtä määrättyä tehtävää. Esimerkistä käy vaikka jokin EQ-plugin (suom. taajuuskorjain?), jonka avulla voi säätää esim kappaleen bassoja kovemmalle tai hiljaisemmalle. (tai minkä tahansa muun taajuusalueen äänenvoimakkuutta.) Netistä saattaisi löytyä jokin tutoriaali näistä aiheista, lisään jos löydän...

Quote by kilobitti

tarvitisit myös varmaan jonku DJ-softan tyyliin
traktor...itse en ole moisia edes kokeillut


Traktorista on jakelussa myös ilmainen (freeware) versio Nativen sivuilla. Tuosta linkistä pääsee lataamaan, tosin nimi ja eposti vaaditaan:

http://www.nativeinstruments.de/index.php?id=traktorplayer_us

Tai siis se linkki on siellä alhaalla ;)

O