basistit, jeesiä!

Back to luomisen tuska O

noniin, eli tuli ostettua halpa bassokitara harjoittelua varten. aikaisempi kokemus perinteisistä soittimista, jopa koskettimista, hyvin hyvin vähäistä. nyt siis kaipaisin vinkkejä seuraaviin asioihin:

- mitä teoriatietoa kannattaisi haltsata? skaalat? yms?

- sormivenytys- yms harjoituksia? huomasin ainakin, että on ihan helvetin vaikea ellei peräti mahdoton saada vasen käsi niin, että saisi joka sormen levitettyä eri nauhoille (olihan fret nauha suomeksi?)

- jotain sudenkuoppia, josta olisi syytä olla tietoinen. siis tyyliin, ettei opettele jotain asiaa "väärin", ja se on sitten vaikea oppia uusiksi?

- kirjastosta varmaan löytyy kasa basson harjoitteluun tarkoitettuja kirjoja, osaako joku suositella mitään tiettyä?

- ai niin joo ja parhaat boksit basson liittämiseen suoraan PC-koneeseen? hyvä hinta/laatusuhde, efektejäkin saisi olla? äänikorttina on SB X-Fin halvin versio, mikäli se jotain merkkaa.

kiitsa mahdollisista neuvoista. :)

Eiks kantsis mennä ihan jollekki "bassotunneille", ts. hankkia opettaja?

Minäkin suosittelen opettajaa jos vaan suinkin rahat siihen riittää. Pelkästään kirjoista opetteleminen lienee suht tympeää ja klubbarilöpinästä tuskin lienee hirveästi apua :) parhaiten oppii kun on joku osaava vieressä opettamassa.

Sormet "venyy" soittaessa, mutta bassosta ja kourasta riippuen neljän nauhan yli voi joskus olla fyysisesti mahdotontakin päästä :)

no ei se nyt niin tympeää ole ollut, ihan kiva rämpyttää! opettaja olisi kyl jees mut eipä oo rahhoo eipä oo rahhoo. ehkä luokkakaverit vähän opastaa. :)

[q]Juhgu, 12.10.2006 00:42:
parhaiten oppii kun on joku osaava vieressä opettamassa.

[/q]

nii-in juhguseni, nii-in... *grr**nauru* "ens syksynä sitten"



Basistin eka oppitunti, älä soita selvinpäin

:)

Unohda koko lankku ja työstä 303'sta !

Harkitse edes vielä tai käy niin että kuulee nämä kaikki:
http://www.phnet.fi/public/herkko/basistivitsit.htm

MITÄ YHTEISTÄ ON BASSOSOOLOLLA JA MAANJÄRISTYKSELLÄ?
- KUMPIKIN VOIDAAN ENNUSTAA, MUTTA KUMMALLEKAAN EI VOIDA MITÄÄN!




Kröhöm... Mut joo.. Varmaan eniten vinkkejä saa vaikka itse kysymällä Muusikoiden.netin puolelta:
http://muusikoiden.net/keskustelu/threads.php?c=35

Mullaki on ollu pitkään kiero ajatus et ostaisi bassokitaran:) En osaa soittaa pätkäkään mut perusteet voisi oppia jostakin kirjasta itse ja sitten nauhoitella aina muutaman tahdin kerrallaan sekvensseriin. Eipä siinä siis paljon soittotaitoa tarvii:P

Joihinki houseviisuihin sopis kyl<3

Eli jos koneella musaa teet niin ei se soittotaito niin just, mut bandihommis sit kannattaa harkita jotakin koulutusta, tai ainakin kovaa treeniä:P

emmä usko, että bassotunneista on juurikaan apua, jos handlaa musiikkia noin niinkuin muuten. basso on kuitenkin siinä mielessä tosi yksinkertainen, ettei tarvi osata ees sointuja yms. kannattaa suoraan opetella soittamaan sormilla, eikä lähteä plekuhommaan ollenkaan. sormilla soittaminen on lopulta helpompaa ja nopeampaa, ns. parempi tatsi (toki joskus sointiäänen takia pitää soitella plektralla, mutta kielilläkin saa modattua ääntä aika reilusti). jos harjoittelee 4 sormella soittamista niin hyvä kikka on teippailla aina pari sormea toisiinsa kiinni, niin kyllä se motoriikka siitä tulee. mut kovasti vaan rämpyttelyä, niin suunta on vaan parempaan päin:)

ps. bassonsoitosta tuleva sorminäppäryys on todettu hyväksi valtiksi yhdessä
toisessakin hommassa ;D

No bassotunnit on kyllä pelkkää plussaa jos oikeasti soittamaan haluaa opetella. Tulee semmonen rytmi ja jatkuvuus siihen opetteluun, kun itseopettelussa se helposti menee siihen "välillä rämpyttämiseen". Kannattaa opetella joo sormilla soittaminen, vaikkakin plekua on myös hyvä treenata. Ite tykkään silti sormilla soittamisesta enemmän. "Parempi tatsi" tai jotain.

Nuo kaiken maailman oppituntipaketit cd:llä ja kirjalla, joita kirjastot on enemmän tai vähemmän pullollaan on vähän kaksjakoisia. Niissä on kyllä skaalat, plekutekniikat, ym hienosti dokumentoituna, mutta ei välttämättä paras mahdollinen tapa omaksua niitä ite. Eli tähän kyseiseen tarkoitukseen jotkut opetusvideot saattaisivat toimia paremmin. Siis jos aikoo soittaa muutakin kuin "muutaman tahdin sekvensseriin". Paras tapa tosiaan, jos tunneille ei mene, on että joku osaava kaveri kertoo ja näyttää siinä vieressä.

Vasemman käden sormet kyllä useimpiin bassoihin saa helpostikin taipumaan sormi/nauha pienen harjoittelun tuloksena. Kuten plink mainitsi, tuo hassulta ehkä kuulostava sormien teippailu auttaa kummasti alkuun. Samalla voi treenata drillejä, että sillä vasurin pikkusormellakin saa oikeasti jotain soitettuakin. Varsinkin nopeammissa transitioissa tms. Oikea käsi se lopulta vaikeampi on, koska sormilla soittaessa 4 sormea ei voi käyttää. Pikkurilli on vaan liian lyhyt. Mutta kolmella onnistuu ja moni soittaa kahdellakin jo tarpeeksi nopeasti tarvittaessa, ettei edes viitsi 3. opetella.

Basso on tosiaan siltä käsin helpompi soitin, että suoranaisia sointuja ei ole. Ainakaan perusbassonsoitossa. Tottakai soinnut, viitosista lähtien bassollakin onnistuvat tiettyyn pisteeseen asti. On vaan nuotteja ja puolinuotteja. Mutta ne skaalat usein istutetaan sitten sen sointukulun taustalle.

Ja ne basistivitsit kyllä tulee joo luontaisetuna. Mutta aika nopeesti ne on kaikki kuullut ja sit voi naureskella sille innolle, millä toinen kertoo mielestään uutta tai hyvää vitsiä sinusta. Tai jotain.

Ja tuolle sorminäppäryydelle on kyllä muutakin käyttöä. Kuten nimettömät pornostarat Joonas Hytönen Showssa meinasivat Lennin basistin pölliä mukaansa, "koska niillä on niin vahvat sormet".

Että ei muuta ku treeniä ja treeniä. Bassonsoitossa siis.

[q]
- mitä teoriatietoa kannattaisi haltsata? skaalat? yms?
[/q]

Teoriasta suosittelisin että ainakin muutama skaala. Molli ja duuri, ja samat pentatonisina, niin sillä pääsee jo pitkälle. Oikeastaan ei tarvii opetella kun duuri asteikko ja miten se toimii. Molli käyttää samaa kuviota, mut lähtee eri nuotista vaan. Oliko peräti niin että molliasteikosta kun menee terssin ylös niin se on sen relative major. Sit poimii muutaman nuotin pois (2, 6) niin on pentatoninen. ;)

[q]
- sormivenytys- yms harjoituksia? huomasin ainakin, että on ihan helvetin vaikea ellei peräti mahdoton saada vasen käsi niin, että saisi joka sormen levitettyä eri nauhoille (olihan fret nauha suomeksi?)
[/q]

Fret on nauha suomeksi, ja noita venytyksiä löytyy paljon netistä. Yks hyvä on esim. tällanen about:

-5---7---4---8---jne.------------
---8---4---7---5-----------------

Ei se oikeastaan ole niinkään siitä venyttelystä kiinni, vaan se tulee ajan myötä. Käden lihakset ei vaan ole alottaessa tottunu sellasiin asentoihin, ja sen takia ne tuntuu hankalalta; eli ongelma ei ole notkeudessa. ;) Lihakset kumminkin kehittyy suht nopeasti ja oppii uudet liikkeet, kun tarpeeks toistaa niitä.

[q]
- jotain sudenkuoppia, josta olisi syytä olla tietoinen. siis tyyliin, ettei opettele jotain asiaa "väärin", ja se on sitten vaikea oppia uusiksi?
[/q]

Joo! Oikea asento, käsien oikeat asennot, oikeat liikkeet, jne. - hanki opettaja tätä varten. Tai vähintään kaveri joka osaa hommansa joka voi näyttää livenä ja korjata sun mokat.

[q]
- kirjastosta varmaan löytyy kasa basson harjoitteluun tarkoitettuja kirjoja, osaako joku suositella mitään tiettyä?
[/q]

Kirjastosta en tiedä, mut katoppa google. ;)
Alottelijalle joku http://www.activebass.com/ on varmaan aika helmi mesta. Sieltä löytyy harjotuksia ja linkkejä muille sivuille. F-Musicilta löytyy varmaan jonkin verran kirjallisuutta kans.
En oo ite tutustunu bassokirjallisuuteen niin paljon, mutta aikoinaan kitarakirjoja ostellut paljonkin. Bassokirjoissa pätee varmaan sama - osa on ihan perseestä, mutta joitain tosi hyviäkin on missä on ihan asiallisia harjotuksia ja tietoa. Osassa taas tuntuu että kirjottaja ite ei varmaan kyseistä soitinta pahemmin harrasta.

[q]
- ai niin joo ja parhaat boksit basson liittämiseen suoraan PC-koneeseen? hyvä hinta/laatusuhde, efektejäkin saisi olla? äänikorttina on SB X-Fin halvin versio, mikäli se jotain merkkaa.
[/q]
Emt., kun en pääasiassa bassoa soittele. Luulisin että nykypäivänä varmaan saa hyvät soundit jos vetää ihan mikserin kautta johonkin VST bassoamppiin? Tai jos rautaa haluaa niin onhan noi Line6 bass podit ainakin hyviä.

[q]
kiitsa mahdollisista neuvoista. :)
[/q]

Toivottavasti oli apua.

cheers vaan kaikille vinkeistä! katotaan jos voitan Lotossa niin otan sit jonku ässäbasistin oppitunnit ohjelmaan. ai niin ja ostan uuden koneen pelkästään musiikkijuitsuja varten. ja ostan tän kämpän. jes.

nyt kuitenkin yritän harjoitella Queenin Another One Bites the Dustin versellä. :D

O